vineri, 24 august 2012

Si ce fac in Romania? Idei....



Cu siguranta ca toti cei ce s-au gandit o clipa sa se intoarca in locurile lor de bastina, s-au intrebat de multe ori ce vor face in Romania... Daca ma intrebati si pe mine, pot spune acelasi lucru.... Ce sa fac? Va trebui sa ma zbat cu conceptiile vechi dar bine inradacinate ale noastre, va trebui sa am min 5 diplome, din care min 1 masterat si doua doctorate, si poate voi pierde locul de munca in fata altuia care deja avea inca 1-2 in plus..... :(

Da! Romania e tara diplomelor, unde nu se pune accent pe personalitatea individului, pe dorinta sa de afirmare, pe orientarea sa profesionala, angajatorii cer experienta de minim 3 ani peste tot, de parca parintii nostri inainte de a ne naste ne-au predat cursuri de Informatica, Fizica cuantica si nucleara. Nimeni nu e dispus sa investeasca in persoanele care nu au studii (aici ma refer la diplome, pentru ca poti avea cunostinte mult mai multe si prin auto-didactica) chiar daca au potential. Romania e tara nerabdarii: TOTUL sau NIMIC si ACUM si MULT.

Multi dintre cei emigrati, s-au specializat in tarile gazda in diferite domenii, unii dintre ei putandu-se chiar lauda cu un portofoliu destul de mare sau cu diverse abilitati dezvoltate la un nivel ce tinde catre excelenta.

Aici apare problema noastra....oare putem folosi toate aceste cunostinte in Romania pentru a ne angaja sau va trebui sa purtam un razboi cu "diplomatii" ? Varianta cea mai placuta dar cred ca si cea mai grea din punct de vedere al intregului ei parcurs cred ca este varianta sa ne deschidem o firma... Aici va veti intreba: CE firma? Ce sa vand? Ce sa cumpar? Cui sa vand? Ce servicii ofer? Raspunsul este unul relativ simplu.....ceea ce stiti sa faceti.  Spre ex: sunteti 2-3 persoane, unul stie  zidarie, unul stie rigips, unul stie sa puna gresie si faianta, va puteti asocia pentru a face lucrari de calitate. Si variantele sunt infinite.... Principalele probleme cred ca sunt studiul, fezabilitatea afacerii, deschiderea, gasirea clientilor, Dar acestea se pot rezolva. De fapt cred ca cea mai importanta e studiul.

In urmatoarele postari voi incerca sa va arat cum se face un plan de afaceri, cam ce trebuie sa contina, si un exemplu daca reusesc.

Voi ce idei de afaceri aveti? Daca v-ati intoarce in Romania, ati face-o ca sa va gasiti un loc de munca, sau sa va deschideti propria afacere?

Eu unul as opta pentru afacere......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu